Friday, September 9, 2011

O καλύτερος ηθοποιός αυτή τη στιγμή είναι ο Bryan Cranston του "Breaking Bad"

Ο 55χρονος ηθοποιός έχει πετύχει αυτό που ελάχιστοι μπόρεσαν: Να δώσει ερμηνείες που λατρεύτηκαν, σε κωμωδία και σε δράμα. Και ως πρωταγωνιστής του “Breaking Bad” (που ξεκινά να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση απόψε 5/9 στο MEGA στις 00.30) να συνθέσει ίσως το πιο καθηλωτικό πορτρέτο χαρακτήρα που έχουμε δει στην αμερικάνικη τηλεόραση.
O Cranston ανήκει ήδη στο πάνθεον. Δεν είναι πολύ γνωστός ηθοποιός στην Ελλάδα, γιατί πολύ απλά η κινηματογραφική του καριέρα δεν είναι αξιοσημείωτη (ακόμα). Όμως στην τηλεόραση, είναι κάτι σαν ζωντανός θρύλος.
Στο “Breaking Bad”, αυτό το μοναδικό κράμα μαύρης ψυχολογικής κωμωδίας και βραδυφλεγούς δράματος χαρακτήρων, ο Cranston παίζει τον Γουόλτ Γουάιτ, έναν φιλήσυχο καθηγητή χημείας που μαθαίνει πως έχει καρκίνο.
Προκειμένου να φροντίσει την οικογένειά του οικονομικά προτού “φύγει”, ο Γουόλτ αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις του και να μαγειρέψει crystal meth που οι ντόπιοι έμποροι ναρκωτικών ούτε στα όνειρά τους δεν είχαν ξαναδεί.
Και με τη βοήθεια ενός παλιού μαθητή του που δεν έχει και τις καλύτερες παρέες, μπαίνει δειλά-δειλά στο παιχνίδι της εμπορείας ναρκωτικών.
Ο δημιουργός Vince Gilligan (των “X-Files”) είχε δηλώσει για τη σειρά του όταν ξεκίνησε, πως ήθελε να αφηγηθεί πειστικά την μετάβαση ενός κυριούλη που θα είχες γείτονα και ούτε χαμπάρι δε θα τον έπαιρνες, στον Scarface.
Η σταδιακή μεταμόρφωση του Γουόλτ επιτυγχάνεται μέσα από σκηνές αργόσυρτες, υπνωτιστικές - η έμφαση αυτής της σειράς στη λεπτομέρεια της βαριεστημένης καθημερινότητας δεν έχει προηγούμενο.
Το “Breaking Bad” καταφέρνει να βγάζει μικρά αριστουργήματα του σασπένς μέσα από πράξεις που άλλες σειρές θα προσπερνούσαν σε μια σκηνή ή μια αναφορά: Ένα ψέμα, μια διαφωνία, ένα πτώμα στο υπόγειο.
Ακριβώς λόγω αυτού του ρυθμού, όταν φτάνουν οι εκρήξεις, έχουν τέτοια ένταση και τέτοια επίδραση στο θεατή που δε γίνεται να μη γονατίσεις υπό το βάρος του μεγαλείου.
Και στο επίκεντρο αυτού του μοναδικού πορτρέτου, αυτής της συγκλονιστικής διαδρομής ανάμεσα στα δύσβατα μονοπάτια της ηθικής, βρίσκεται ο Bryan Cranston.
Ένας άνθρωπος που τον παρατηρείς καθώς παίζει τον Γουόλτ στην 1η σεζόν και πώς τον παίζει στην 3η ή την 4η και δεν πιστεύεις στα μάτια σου.
Είναι ένας άνθρωπος διαφορετικός, αλλά ταυτόχρονα απολύτως ίδιος σε βασικά στοιχεία, μανερισμούς, ενστικτώδεις αντιδράσεις.
Ο Cranston έχει εξελιχθεί μέσα από αυτή την τεράστια ερμηνεία -μακράν την σημαντικότερη της αμερικάνικης τηλεόρασης από τότε που σταμάτησε να παίζεται το “Deadwood”- σε κάτι σαν Sergey Bumbka της US TV.
Για κάθε μία από τις 3 πρώτες σεζόν της σειράς, έχει κερδίσει ισάριθμα Έμμυ Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα.
Ακόμα πιο απίστευτο; Όταν ξεκίνησε το “Breaking Bad”, ο ρόλος αυτός θεωρήθηκε “ο ενδιαφέρων κόντρα ρόλος του διάσημου κωμικού ηθοποιού Bryan Cranston”.
Βλέπεις, για την προηγούμενη δεκαετία, ο Cranston κρατούσε έναν αξέχαστο β’ ρόλο στην κωμωδία “Malcolm in the Middle”.
Ρόλο μάλιστα για τον οποίο είχε βρεθεί επίσης 3 φορές υποψήφιος για Έμμυ. Αυτή τη φορά για κωμικό ρόλο.
Είναι σπάνιο όχι μόνο για έναν ηθοποιό να πετυχαίνει μια ερμηνεία τόσο λεπτομερή και καθηλωτική δίχως ούτε για ένα επεισόδιο να σε αφήσει να πιστέψεις πως τα έχεις δει όλα - αλλά πόσο μάλλον να το καταφέρει και στα δύο είδη.
Γι’αυτό ο Bryan Cranston είναι ο καλύτερος ηθοποιός των τελευταίων χρόνων - ενώ σύντομα θα αρχίσουμε να τον βλέπουμε και στο σινεμά.
(Πχ. στο επερχόμενο “Drive” με τον Ryan Gosling, ή στο ριμέικ του “Ολική Επαναφορά”.)
Για την ώρα, τον θαυμάζουμε στον ρόλο της καριέρας του.
Το “Breaking Bad” βρίσκεται στην 4η σεζόν του, ενώ έχει ήδη ανανεωθεί για την 5η και τελευταία.
Ξεκινάει να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση από το MEGA, κάθε βράδυ στις 00.30.


πηγή (http://www.cosmo.gr/)

2 comments:

  1. Ξέχασες να αναφέρεις την πηγή! Δεν είναι σωστό... :p :)

    ReplyDelete
  2. tha valw bauer. miso lepto . twra mathenw sxetika me blog opote gi auto den tin evala

    ReplyDelete